Altissimos

En blogg om italienska köket, medelhavet & resor

Pasta Carbonara Torsdag

Posted by on Maj 14, 2015

Pasta Carbonara Torsdag

Ikväll blir det en väldigt enkel torsdagsmiddag då vi kommer hem sent.

Pasta Carbonara är en omtyckt favorit både bland stora och små med italienskt ursprung. Namnet betyder ”kolarhustruns pasta” och fick sitt genombrott efter att amerikanska trupper under andra världskriget hade stationerat sig i Italien där de första gången fick pröva på rätten. Efter andra världskriget, när trupperna återvände till USA, spred sig Pasta Carbonara snabbt och är idag en älskad rätt som består av fläsk, bacon, ägg, svartpeppar och parmesanost. Huvudingrediensen i Pasta Carbonara är spagetti och det är vanligt att man byter ut äggen mot grädde eller en färskost. Detta hör dock inte till originalreceptet, där grädde inte alls existerar i maträtten.

Jag älskar dock grädde så för mig är det en självklart ingrediens. Jag har utgått från Icas recept, men bytt ut pastasåsen mot 2.5 dl grädde och skippat ärtorna helt.

  • 150 g frysta gröna ärter
  • 280 g tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 280 g bacontärningar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 4 dl pastasås (mild ost)
  • 2.5 dl grädde
  • 60 g riven parmesanost

Tillagningen är superenkel, koka upp vatten. Medans vattnet kokar upp hackar du lök, när vattnet kokar slänger du i pastan klickar i smöret i pannan och bryner löken. Slå i den tärnade baconen, när den är färdig stekt slår du i grädden, låter den koka upp. Nu bör pastan vara färdig, och allt kan röras ihop till en härligt krämig carbonara. Toppa ordentligt med parmesan.

Originalreceptet hittar ni här.